A kellemesebb felhasználói élmény érdekében a csakratea.hu oldal is használ Cookie-kat. Weboldalunk további böngészésével a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében jóváhagyod a cookie-k használatát. A Cookiekat bármikor törölheted a böngésződből. Elfogadom
Termékek Menü

Gyógynövénytea elkészítése

Összeszedtem a gyógynövényteák készítésének legfontosabb tudnivalóit.

Minden elkészítési módnál kerüljük a fém eszközök használatát.
Helyette használjunk: üveg vagy porcelán bögrét, csészét, kancsót, műanyag szűrővel, műanyag vagy fa kanállal. Azért van erre szükség, mert a fémekkel kölcsönhatásba lépő gyógynövénynek csökkenhet a hatékonysága.

Az elkészítés módjai:

  • Forrázás: ez a leggyakoribb forma, gyógynövény fajtától függően 1 teáskanál – 1 evőkanál mennyiségre öntünk 2-2,5dl kb.90 oC-os vizet (forralás után kicsit várunk, hogy visszahűljön). utána 8-13 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Ha nincs odaírva a csomagolásra, akkor így készítjük a teát.
    A forrázat elkészítését egyszerűsíthetjük papírfilter használatával.
  • Áztatás: 6-12 órán át. Általában nyálka- és C vitamin tartalmú növényeknél alkalmazzuk (pl mályva, csipkebogyó).
  • Főzés: általában gyökerek, termések, kérgek esetén 5-10 perc főzésre van szükség a hatóanyagok kioldódásához.

A gyógynövény keverékeknél a csomagoláson szereplő leírást célszerű követni az elkészítésnél.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyógynövény